Au apărut noi tensiuni între două țări membre NATO: Emmanuel Macron a vizitat vineri Algeria, fostă colonie franceză, iar într-un discurs public a invitat tinerii algerieni şi africani să nu se lase păcăliţi de imensa manipulare a reţelelor mânuite în culise de puteri străine care prezintă Franţa drept un inamic. În acest context, președintele francez a nominalizat Turcia, Rusia şi China, despre care a spus că au o „agendă de influenţă neocolonialistă şi imperialistă”.
🇹🇷 Ankara a reacționat prin purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, care a transmis că declarațiile liderului de la Palatul Elysee sunt „extrem de răuvoitoare”, iar Macron este „imatur”. „Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării sale în Africa, în special în Algeria, să încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului turc de externe.
🇫🇷 Vizita de trei zile a preşedintelui francez în Algeria a avut drept scop ameliorarea tensiunilor înregistrate în ultimele luni în relaţiile dintre cele două ţări. Problema trecutului colonialist francez, care a durat 132 de ani, din 1830 până în 1962, precum şi a sângerosului război de eliberare care a urmat, au provocat o gravă dispută între cele două ţări în toamna trecută, după unele afirmaţii ale președintelui francez.
🇫🇷 Macron a făcut atunci remarci critice cu privire la Algeria, în care spunea că fosta colonie franceză este condusă de un „sistem politico-militar”. De asemenea, liderul de la Paris mai preciza că Algeria are o „istorie oficială” care a fost „total rescrisă”, iar această istorie „nu se bazează pe adevăruri”, ci „pe un discurs de ură față de Franța”. În plus, Emmanuel Macron a pus atunci sub semnul întrebării existența Algeriei ca națiune înainte de ocupația franceză.
🇩🇿 Drept răspuns, președintele algerian Abdelmadjid Tebboune l-a rechemat acasă pe ambasadorul din Franța „pentru consultări” și a interzis avioanelor militare franceze să mai survoleze spaţiul aerian algerian.
⚠️ Vizita de zilele trecute a lui Macron în Algeria a intervenit, pe de altă parte, într-un moment în care ţările europene se străduiesc să găsească o alternativă la livrările de hidrocarburi din Rusia, în special prin intensificarea aprovizionării din Algeria, mare producător de gaze. Guvernul de la Alger doreşte, în schimb, să i se confirme rolul de putere regională.
⚠️ Recursul la trecut este cel mai sănătos mod prin care putem să descifrăm anumite tensiuni care apar în prezent între diverse națiuni ale lumii. Din punct de vedere istoric, Imperiul Otoman, din cenușa căruia s-a format Turcia modernă, a fost puterea colonială anterioară care și-a exercitat controlul asupra Algeriei. Pirateria continuă asupra navelor europene și mai târziu americane a dus la atacuri repetate asupra Algeriei de către Spania, Danemarca, Franța și Anglia. În 1830, Imperiul Otoman a pierdut controlul asupra Algeriei în bătălia împotriva francezilor.
🇩🇿 În iulie 1962, Algeria a obținut independența după un război amar de aproape opt ani. Războiul a fost purtat cu brutalitate de ambele părți, dar nevoia unei lupte violente pentru independență era adânc înrădăcinată în violența pe care imperialismul francez o impusese Algeriei timp de peste un secol.
🇫🇷 Fiind primul președinte francez născut după independența Algeriei, Emmanuel Macron a transmis în turneul din Algeria că speră „să pună bazele pentru reconstruirea și dezvoltarea” unei relații „uneori dificilă” cu națiunea nord-africană.
⚠️ La ultima întâlnire oficială, cea de sâmbătă, președintele Franței și cel al Algeriei au părut prietenoși unul cu celălalt, îmbrățișându-se și stângându-și mâna. De altfel, Macron a spus: „Am trecut prin momente emoționante în ultimele zile, care ne-au permis să construim temelia a ceea ce urmează”. Dar președintele francez a ținut să adauge: „Au mai rămas multe de făcut”.
⚠️ Acordurile la care au ajuns cei doi lideri acoperă sectoare precum energia, securitata și istoria politică. Franța speră că acordurile vor fluidiza relațiile cu cea mai mare țară ca suprafață din Africa, un furnizor important de petrol și gaze pentru Europa, pe lângă faptul că este o putere militară regională activă.
🇫🇷 Macron a promis o mai mare flexibilitate în ceea ce privește eliberarea vizelor și cooperarea economică și a ținut să sublinieze că încă 8.000 de studenți vor primi vize pentru a studia în Franța, pe lângă cei 30.000 actuali.
🇩🇿 Președintele algerian Tebboune a lăudat vizita, numind-o „foarte reușită”, iar lui Macron i-a mulțumit personal pentru eforturile sale în ceea ce privește apropierea dintre cele două țări.
⚠️ Concret, în acordurile semnate între cei doi lideri de stat se prevede cercetarea energetică comună, în special în ceea ce privește gazul și hidrogenul, cercetarea medicală comună, cooperarea în sport și înființarea unei comisii mixte pentru a revizui istoria colonială a Algeriei, precum și perioada războiului de opt ani pentru independenţă. Totuși, Franța nu a oferit scuze pentru brutalitatea din epoca colonială în documentele oficiale semnate de președintele Macron.
⚠️ Istoricii francezi spun că jumătate de milion de civili și combatanți au murit în timpul războiului sângeros al Algeriei pentru independență, în timp ce autoritățile algeriene spun că 1,5 milioane au fost uciși. Separat, biroul președintelui algerian a transmis în octombrie anul trecut că peste 5,6 milioane de algerieni au fost uciși în perioada colonială.
🇩🇿 De asemenea, grupările algeriene pentru drepturile omului l-au îndemnat pe Macron să nu treacă cu vederea încălcările drepturilor omului din partea guvernului actual al Algeriei, care a ajuns la putere după ce liderul de lungă durată Abdelaziz Bouteflika a demisionat în 2019. Tebboune, premier și ministru al apărării sub conducerea lui Bouteflika, a luat măsuri împotriva mișcării de opoziție Hirak, care l-a forțat pe predecesorul său să demisioneze.
🇫🇷 Biroul președintelui francez a transmis că în discuțiile dintre cei doi lideri s-au ridicat, de asemenea, preocupări legate de situația drepturilor omului în Algeria.